Kas Romatizması (Fibromyalji)

Okunma Sayısı
68033
Kas Romatizması
Fibromyalji yaygın kas, iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu bulguları olan, kronik ve karmaşık bir ağrı sendromudur. Nüfusun ortalama %5’inde fibromiyalji görülür. Genellikle 20-50 yaşları arasında rastlanır. Hastaların önemli bir kısmı kadındır. Yaygın ağrı en sık yakınmadır. Hastalar ağrılarını tanımlamada ve ağrı yerini tarif etmede zorluk çekerler. Daha çok boyun, sırt ve bel bölgesinde yaygın ağrıdan yakınırlar. Kol ve bacaklarda da ağrı olabilir. Yorgunluk, hastanın günlük yaşamını etkileyecek boyutta olabilir. Hasta uykuya dalamamaktan veya sık uyanmaktan yakınabilir. Bazen de uyku süresinin yeterli olmasına karşın uyku dinlendirici olmayabilir, ya da hasta hiç uyumadığı hissi ile uyanır. Bu üç ana bulgu dışında sabah tutukluğu, konsantrasyon ve bellek bozukluğu, hafif ateş, boğazda yanma ve ağrı, koltuk altı ve boyundaki lenf bezlerinde şişkinlik, karın ağrısı, ishal, kabızlık, sık idrara gitme, çene ekleminde ağrı, baş ağrısı, göz ve ağız kuruluğu, el ve ayaklarda uyuşma, huzursuz bacak sendromu, aşırı terleme gibi hastalığa eşlik edebilen başka belirtiler de mevcuttur, ancak bunların hepsi her olguda gözlenmeyebilir.
 
İşe gidemeyecek kadar aşırı ağrı ve yorgunluk, hastayı canından bezdirebilir. Aylarca devam eden bu şikâyetler hastada kalıcı etkiler ve izler bırakırsa, yaşam kalitesi ve iş veriminde düşüşlere sebep olabilir. Hastalığın çeşitli sebepleri arasında stres ilk sıralarda yer alır. Stresle salgılanma düzeni değişen kortizon dengesizliğinin ana sorumlu olduğu, ortak kabul görmektedir.
 
Yaygın ve gezici vücut ağrıları yanında, dokunma ve basınç uygulanmasına hassas olan onlarca tetik noktası, teşhis koymamızı ciddi ölçüde kolaylaştırır.
 
Tedavisi
 
Hastalığın tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Egzersiz, hastalıkta en önemli tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiovasküler kondüsyon programı, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Egzersiz tipi ve şiddeti, hekim tarafından hastaya göre ayarlanmalıdır. Fizik tedavi, ağrının ve kas gerginliklerinin azaltılmasında çok etkili bir yöntemdir. Kas gerginliklerinin azaltılmasında; masaj ve miyofasyal gevşeme ve basınç teknikleri olumlu etkiler sağlar. Hekim-hasta diyalogu tedavide başarının önemli anahtarıdır. Kas romatizmasında akupunktur, nöral terapi ve bitkiler, bitki yağları ile masaj yüz güldürücü sonuçları ile hastalarımızın iyileşmelerini kolaylaştırmaktadır.